W dniu 5 grudnia uczniowie klasy siódmej   włączyli się w obchody Światowego Dnia Gleby. To niezwykle ważne święto, ustanowione przez Organizację Narodów Zjednoczonych, ma na celu zwrócenie uwagi na znaczenie gleby dla życia na naszej planecie. Uczniowie przygotowali nietypowy projekt edukacyjny — jadalne profile glebowe. Pomysł ten miał na celu nie tylko poszerzenie wiedzy o budowie gleby, ale również rozbudzenie kreatywności i integrację zespołu klasowego. Do wykonania projektów uczniowie wykorzystali różnorodne produkty spożywcze, które miały symbolizować poszczególne warstwy gleby. Każdy uczeń miał możliwość stworzenia swojego unikalnego profilu glebowego. Po zakończeniu pracy każdy  umieszczał swój profil na "mapie Polski", w celu utrwalenia wiadomości dotyczących rozmieszczenia różnych rodzajów gleby w naszym kraju. Kulminacyjnym punktem było wspólne degustowanie "glebowych" deserów. Takie inicjatywy są niezwykle ważne w edukacji ekologicznej. Chcemy uczyć młodych ludzi, że gleba jest zasobem, o który musimy dbać, zwłaszcza, że na powstanie nowej jedno centymetrowej warstwy gleby musimy czekać od 700-1000 lat . Poprzez tego typu kreatywne zajęcia mamy szansę wpoić im te wartości.