6 listopada w Szkole Podstawowej w Rzuchowie został przeprowadzony pierwszy etap akcji prozdrowotnej opartej na metodzie projektu. Dotyczy ona walki z pustymi kaloriami i niewłaściwym odżywianiem naszego społeczeństwa. Jest to działanie kontynuujące zadania szkolnego programu profilaktyki zdrowia, akcji "Trzymaj formę" oraz "Zdrowie na talerzu". Celem akcji jest zachęcenie jak największej grupy dzieci do właściwego odżywiania się, a zwłaszcza włączenia do swoich posiłków produktów wartościowych w składniki odżywcze i witaminy. Tym razem były to bakalie; m.in. suszone śliwki, morele, figi, daktyle, żurawina, orzechy, pestki dyni, ziarna słonecznika. Te smakowite przekąski stały się w tym dniu dla uczniów naszej szkoły okazją do przygotowania różnorodnych deserów. Podczas zajęć uczniowie dowiedzieli się również, jak te produkty oddziałują na ich zdrowie i jakie witaminy zawierają. W szkole został także ogłoszony konkurs plastyczny na plakat pt. "Zdrowie na talerzu", którego wyniki poznamy już wkrótce. Galeria ciekawych prac zostanie umieszczona na szkolnym korytarzu. Najciekawsze prace zostaną nagrodzone.  

 Anna Adamczyk