W okresie od kwietnia do czerwca 2023 w naszym przedszkolu była realizowana innowacja pedagogiczna ,,Mali kucharze”. W zajęciach brała udział grupa młodsza ,,Krasnoludki”.  Dzieci wspólnie przygotowały takie przysmaki jak: sałatka owocowa, gofry z owocami, deser z granolą, jogurtem naturalnym i bananami, galaretka z brzoskwiniami, bułki maślane z dżemem truskawkowym, sok pomarańczowo – cytrynowy, zdrowe i kolorowe kanapki oraz lody truskawkowy. Przedszkolaki przygotowując różne smakołyki mogły rozwijać swoje praktyczne umiejętności kulinarne oraz poznawać zasady prawidłowego odżywiania się.

Udział w zajęciach pozwolił dzieciom rozwinąć zainteresowania kulinarne, nauczyć organizacji pracy w kuchni, odróżniać zdrowego i niezdrowego odżywiania oraz zachowania higieny podczas przyrządzania posiłków. Zdobyte umiejętności będą mogły wykorzystać w życiu codziennym. Udział w innowacji był szansą na budzenie rączek, wąchanie przypraw, testowanie nowych smaków. Realizując te zajęcia dzieci usprawniały motorykę małą ćwicząc manualnie: krojenie, wygniatanie, mieszanie, smarowanie itd. Dzieci kształtowały również  umiejętność współpracy w grupie, czerpiąc radość z przygotowywania wspólnych posiłków,      a samodzielnie przygotowane potrawy sprawiły im wiele radości i zachęcały do konsumpcji.