Uczniowie klasy szóstej razem z Paniami z KGW pieką śląski kołocz
Ten dzień na długo pozostanie w pamięci naszych szóstoklasistów. 18 listopada 2022r. zostali zaproszeni przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Rzuchowa do wspólnego przygotowania śląskiego kołocza. Ciasto to jest tradycyjnym drożdżowym wypiekiem z Górnego Śląska. Przyrządza się go w trzech wersjach – z makiem, serem lub jabłkami – ale zawsze z pachnącą maślaną posypką na wierzchu.
Panie: Maria Kura i Dorota Wieczorek zdradziły naszej młodzieży wszystkie tajniki dobrze przyrządzonego kołacza, do którego koniecznie trzeba użyć prawdziwego masła i dobrego maku z mnóstwem bakalii. Uczniowie mogli zobaczyć proces przygotowania drożdży, ugniatania ciasta, zrobienia nadzienia i wierzchniej posypki. Samodzielnie utoczyli okrągłe kołaczyki, do których dodali nadzienia makowego i udekorowali według własnego pomysłu maślaną posypką. Następnie odpowiednio przygotowane ciasto upiekli w piecu. Gotowe, pachnące wypieki mogli zabrać ze sobą do domu.
Zajęcia odbyły się w ramach projektu Koła Gospodyń Wiejskich w Rzuchowie „Kołocz z makiem i serem – chluba każdej śląskiej gospodyni – dzielimy się naszym doświadczeniem z młodym pokoleniem”. Dziękujemy Paniom z KGW za zaproszenie, stworzenie miłej atmosfery i przekazaną wiedzę i doświadczenie.