Zdrowe odżywianie - śniadanie sportowca
W Zespole Szkolno - Przedszkolnym w Rzuchowie bardzo często prowadzi się spotkania na temat zdrowego odżywiania. Jedno z nich było poświęcone posiłkom, jakie może spożywać sportowiec i każdy uczeń. Uczniowie klas 4-6 przygotowali potrawy bogate w witaminy, błonnik, składniki odżywcze i zaprezentowali, jak je wykonać. Nie zabrakło też konsumpcji pysznych koktajli, smakowitych kanapek, soków przecierowych, musli, bakalii, itp. Podczas prezentacji odbyła się też pogadanka na temat tego, czym zastąpić niezdrowe posiłki, czego unikać i jak właściwie stosować dietę. Zachęcano młodych smakoszy do zastosowania zdrowych i świeżych produktów zamiast śmieciowego jedzenia, ograniczenia soli, cukru i tłuszczy, stosowania warzyw i owoców zamiast słodyczy, a także spożywania w ciągu dnia kilku mniejszych posiłków zamiast wielkiego obżarstwa. Nie zabrakło przestrogi dotyczącej napojów - tzw. farbowanych bąbelków - które warto zamienić na zwykłą wodę i soki naturalne. Przeanalizowano zasadę pięciu posiłków dziennie, gdzie większą rolę odgrywa śniadanie zamiast ciężkiej kolacji. Do tego wszystkiego musi dołączyć codzienna dawka ruchu zastępująca siedzenie przed ekranem i czytanie etykiet ze spożywanych produktów zamiast ulegania reklamom. Na koniec przedstawiono kilka plakatów dotyczących zdrowego odżywiania wykonanych przez uczniów.
Anna Adamczyk