Pierwsze działanie projektu „Polsko – czeska promocja zdrowia, ekologii i spędzania wolnego czasu” odbyło się pod hasłem „Kulinarna przygoda ze zdrowiem” i miało na celu integrację uczniów, łączenie umiejętności praktycznych z zabawą, a przede wszystkim promocję zdrowego odżywiania oraz rozwijanie poczucia estetyki i pomysłowości kulinarnej. We współpracy z restauracją „Zodiak” został zorganizowany turniej kulinarny, w którym uczniowie w mieszanych, polsko – czeskich trzyosobowych zespołach przygotowywali przystawkę, sałatkę oraz deser na bazie zdrowych produktów: owoców, warzyw, ziół, jogurtów itp. Każdy zespół miał swoje stanowisko pracy i samodzielnie musiał wybrać produkty do przygotowania potrawy. Produkty były ustawione na osobnym stoliku, a czas na wykonanie przystawki, sałatki i deseru był ograniczony do 30 minut. Uczniowie  pracowali pod fachowym okiem profesjonalnego kucharza oraz pod czujną obserwacją jury. Po każdym wykonaniu potrawy następowała jej ocena w skali punktowej. Liczył się smak, sposób podania, porządek na stanowisku pracy oraz podział zadań w zespole. Pan kucharz przyznawał jeden dodatkowy punkt dla drużyny, która jego zdaniem najlepiej przygotowała swoje danie. Na koniec wyłoniono zwycięzców i wręczono im atrakcyjne nagrody. Atmosfera towarzysząca temu kulinarnemu konkursowi była bardzo przyjemna, pełna emocji i satysfakcji. Okazało się, że podczas takich przedsięwzięć nie ma żadnych barier w komunikacji.

Projekt pt" Polsko - Czeska promocja zdrowia, ekologii i spędzania wolnego czasu.” jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu państwa „Przekraczamy granice”.

 

Izabela Wszołek,

Anna Adamczyk,

Mirosława Twardzik – koordynator projektu